Banje Srbije Odmor za dušu i telo

Srbija ima više od 53 termalna lokaliteta, u čjim blagodetima su uživali još stari Rimljani.

Banje su uređena lečilišta sa lekovitom vodom ili blatom, koja se koriste za lečenje, ali i turizam. Pored toga što su lekovite, banje su postale privlačne jer se smeštaj može naći po veoma pristupačnim cenama.
Ovo su neke od najpopularnijih banja u Srbiji:

Sokobanja

Nalazi se ispod planine Ozren i udaljena je 30 kilometara od Aleksinca. Poznato srpsko izletište i vikend-naselje je Bovansko jezero, koje se nalazi u neposrednoj blizini banje.
Ovde se leče astma, anemija, psihički problemi, ortopedski problemi.

Lukovska banja

Nalazi se na oko 35 kilometara od Kuršumlije, a po broju izvora termomineralnih voda spada u red najbogatijih u zemlji. Pogodna je za reumatizam, osteoporozu, giht, stanja nakon preloma kostiju, kao i lek nakon hirurških intervencija i ginekoloških oboljenja.

Prolom banja

Ova banja nalazi se u blizini Đavolje varoši. Pored lekovite vode, u Prolom banji se koristi i lekovito blato za lečenje kožnih bolesti, bolesti perifernih krvnih sudova i reumatskih oboljenja. Lekovito blato se dobija mešanjem termalne vode i zemlje iz okoline izvora Pupavci.

Vrujci

Nalazi se u podnožju planina Suvobor i Maljen, u dolini reke Toplice. Prirodni lekoviti faktori termalne vode u banji sadže kalijum, magnezijum i selen, a pored toga, banja je bogata peloidom – lekovitim blatom koje se koristi u vidu obloga. Odlična je za one koji pate od hroničnog reumatizma, povišenog krvnog pritiska, malokrvnosti i očnih bolesti.

Niška banja

Niška banja je devet kilometara udaljena od Niša. Ovde se na prvom mestu leče pacijenti koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom, ali i plućnim bolestima.

Vrnjačka banja

Vrnjačka banja se nalazi u dolini reke Zapadna Morava i oko 200 kilometara je udaljena od Beograda. Mineralne vode Vrnjačke banje koriste se za lečenje šećerne bolesti, bolesti vezane za abdomen žuči, pankreas, želudac, creva, bešiku, bubrege, reumu. Voda se pije, u njoj se kupa, a ljudi se mogu i inhalirati.

Vrdnik

Banja Vrdnik se nalazi kod Fruške gore. Zbog velikog procenta ozona u vazduhu, reč je o vazdušnoj banji u kojoj se leče sportske povrede, svi oblici reume, povrede mekih tkiva, deformiteti kičmenog stuba, migrena, ginekološki problemi.