Seoski turizam: Najlepša etno-sela Srbije

Etno-sela u Srbiji su sve popularnije destinacija za odmor, ne samo za domaće turiste nego i za mnoge strance koji su se zaželeli odmora i tišine.
Mnogi odmor na selu biraju zbog ukusne domaće hrane i prelepe prirode, kao i zbog tišine i mira koje ova ušuškana mesta pružaju.

Drvengrad

Nalazi se na Mokroj gori, između Zlatibora i Tare, izgradio ga je poznati reditelj Emir Kusturica. Seoski trg je popločan drvenim železničkim pragovima i opkoljen brvnarama koje su prenete iz sela zapadne Srbije i Bosne, a stare su i po 100 godina. Drvengrad ima galeriju, biblioteku, bioskop “Andergraund”, poslastičarnicu, restoran s domaćom kuhinjom i prodavnicu narodne radinosti. Glavna ulica nosi naziv Ive Andrića, a postoje i ulice Če Gevare, Dijega Maradone, a jedna nosi ime Novaka Đokovića. Kusturica je jednom rekao: “Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo.”

Terzića avlija

Terzića avlija se nalazi na proplanku nedaleko od centra sela Zlakusa. Ima tipično seosko dvorište iz okoline Užica s početka 20. veka i dve stare kuće i okućnicu sa salašem, šupom, mlekarom i bunarom. Prva kuća je rađena od nepečene cigle i pokrivena je biber-crepom, a u njoj se nalazi apartman s neobičnom brezovom sobom. Druga kuća je napravljena 1925, a svojevremeno je bila prva seoska škola. U blizini Terzića avlije se nalazi poletilište za paraglajdere, Potpećka pećina, rečica Petnica, vodopadi, stare vodenice…

Tiganjica

Banatsko etno-selo Tiganjica sagrađeno je od temelja u lalinskom stilu na način na koji se u davna vremena gradilo. Tiganjica se nalazi na samom ulazu u Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, na desetak kilometara od Zrenjanina.

Štitkovo

Štitkovo je planinsko selo kod Nove Varoši smešteno u uskoj dolini reke Tisovice i njenog izvora Vrelo, koje s tri strane okružuju planine. Nastalo je u doba Nemanjića kao naselje s obeležjima prestonice, u kojem su izrađivani štitovi za srpske ratnike. Kuće su napravljene od kamena i drveta u starovlačkom stilu i potiču s kraja 19. veka. Najstarija brvnara podignuta je 1882. Stručnjaci tvrde da su kuće odolele vremenu jer se pri izgradnji poštovao narodni kalendar seče drveta. Stabla za brvnare obarala su se samo između 8. novembra i 14. februara.

Vrdnička kula

Izolovano od urbanog i ušuškano u dubokoj, netaknutoj prirodi, na samoj granici s Nacionalnim parkom “Fruška gora”, izgrađen je etno-kompleks Vrdnička kula. Čist vazduh, miris lipove i borove šume koje okružuju ovo naselje i pogled na predivnu prirodu pružiće gostima mir i opuštanje za sva čula. Etno-kompleks je dobio naziv po istorijskoj građevini iz 12. veka Vrdničkoj kuli, koja je, prema podacima, podignuta u periodu kada su Rimljani bili naseljeni na ovom području.