Najuspešnija godina: Srbija će u 2018. zaraditi oko 1,35 milijardi evra od turizma

Ova godina biće zapamćena kao najbolja turistička godina u Srbiji. Naime, kako je nedavno izjavio Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, u 2018. očekujemo devizni priliv od turizma oko 1,35 milijardi evra. Prema njegovim rečima, broj gostiju za prvih šest meseci za 11 odsto je veći u odnosu na isti period prošle godine.

-Čak za 13 odsto veći nam je broj noćenja i čak 13 odsto veći devizni priliv, koji je u prvoj godini iznosio 528 miliona evra – kaže Ljajić i dodaje da je ove godine Sokobanja zabeležila rekordan rast broja i gostiju i noćenja.

-Za 90 odsto veći je broj dolazaka i noćenja nego što je to bilo u prethodnom periodu u Sokobanji – kaže Ljajić. On je još istakao da se u ovom sektoru očekuje dosta posla kako bi se pozitivan trend i nastavio, ali i da se moraju sprovesti unutrašnje reforme na tržištu, jer postoji veliki stepen sive ekonomije koji se procenjuje na 25 do 30 odsto. Kaže da samo u Beogradu ima 2.500 registrovanih ležajeva, što je nerealno, budući da se zna koliki broj noćenja imamo samo u glavnom gradu.

-Menjaćemo propise tako što ćemo omogućiti paušalno oporezivanje za sve pružaoce usluga privatnog smeštaja, kao i njihovu registraciju – najavio je Ljajić.